De kracht van een eigen oplossing

Jill was erg zelfstandig, voordat zij was aangewezen op haar rolstoel. Die zelfstandigheid en de vrijheid mist zij enorm. Jill maakt veel gebruik van het collectief vervoer. Zij moet al haar ritten vooraf plannen en heeft hier bijna een dagtaak aan. Jill zou graag een eigen auto gebruiken en niet afhankelijk zijn van het collectief vervoer. Die wens is echter ook kostbaar, waardoor zij dit niet eigenhandig kan realiseren. Samen met de WMO generalist gaat Jill op zoek naar een oplossing.

Onderzoek collectief vervoer

In 2019 werd onderzoek gedaan naar het intensief gebruik van collectief vervoer in de gemeente. Van intensief gebruik is sprake als een bewoner meer dan 2.500 kilometer per jaar aflegt. Tijdens dit onderzoek ontstond het contact met Jill. Samen met haar dochter woont zij in de gemeente en al enkele jaren maakt zij in haar rolstoel gebruik van collectief vervoer. En dat gebruik is behoorlijk intensief met ongeveer 200 ritten per jaar.

Voor mensen zoals Jill is er in ons systeem eigenlijk maar één oplossing voorhanden. Dat is collectief vervoer. De afhankelijkheid van collectief vervoer beperkt haar vrijheid en zorgt er zelfs voor dat mensen zoals Jill door al het ‘gedoe’ om ritten te regelen minder gaan ondernemen. Voor alles is zij afhankelijk van het collectief vervoer. Niet alleen voor het bezoeken van de tandarts of het bijwonen van de sportwedstrijd van haar dochter, maar ook voor bezoekjes aan vrienden, familie of even boodschappen doen. Mobiliteit is voor veel mensen een vanzelfsprekendheid, terwijl het voor Jill een dagtaak is geworden. Zo doet ze dat al acht jaar. De WMO consulent merkte de enorme drive die Jill heeft om meer vrijheid te bereiken. Dat blijkt onder andere uit het feit dat zij zelf al bezig was met het zoeken naar een eigen auto om mee op pad te kunnen gaan. Dat was een automaat, maar die was niet voldoende aangepast aan haar behoeften. Het ombouwen ervan zou enorm in de papieren lopen en was daarom niet haalbaar. Met de consulent sprak ze af dat ze zelf op zoek zou gaan naar een rolstoelbus die wel voldoet aan wat ze nodig heeft.

“ga maar zoeken, toe maar……” was wat de WMO consulent vol vertrouwen aan Jill terug gaf.

De oplossing

Tijdens haar zoektocht kwam ze bij een garage aan de andere kant van het land een bus tegen. Helemaal aangepast en goed onderhouden. Precies wat ze zoekt. Dat was een geweldige verrassing, want zo rijden er niet veel rolstoelbussen rond. Laat staan dat er een beschikbaar is die op het eerste oog nog betaalbaar is ook. Jill verkoopt haar huidige auto en wil de opbrengst ervan gebruiken als bijdrage aan de bus. De kosten voor onderhoud, belasting en brandstof wil en kan Jill zelf opbrengen.

Omdat er binnen het huidige systeem geen ruimte is om een bijdrage te leveren aan eigen vervoer werkt de WMO consulent de situatie uit om het in te dienen bij het Doorbraaknetwerk van de gemeente. In het kernteam dat gericht is op het bieden van maatwerk met een duurzaam karakter wordt er ondersteunend meegedacht. Op basis van een kosten-baten analyse is al snel duidelijk dat de investering voor de bus in 2 jaar en 4 maanden terugverdiend kan worden. Het plan is om de bus de komende 10 jaar in te zetten. Deze maatwerk oplossing biedt een geweldige hoeveelheid vrijheid voor Jill en haar dochter. Bovendien betekent dit ook nog een grote besparing voor de gemeente.

Jill

Het Doorbraaknetwerk van de gemeente begreep de urgentie om de gelegenheid van deze betaalbare oplossing te aan te grijpen. De oplossing biedt de kans om vrijheid en zelfstandigheid te schenken aan de bewoner. De drive waarmee de bewoner helpt bij het realiseren van de oplossing en de bijdrage die zij levert aan de financiële haalbaarheid maakt het duurzaam. Met hulp uit haar netwerk kan Jill de komende jaren weer vooruit. Lekker op pad wanneer het uitkomt. Zonder afhankelijk te zijn van het reserveren en de beschikbaarheid van collectief vervoer.

Quote van Jill:

‘Het is echt geweldig. Door het snelle en doortastende optreden is dit gelukt. Ik ben er echt heel gelukkig mee!’

Quote van de Wmo-consulent/Doorbraak ambassadeur:

‘vertrouw in de oplossing die de bewoner zelf bedenkt en help de bewoner daarin door hen te stimuleren en te begeleiden.’

Lees meer verhalen uit de praktijk

Doorbraak Jolien de Boer - Gemeente Het Hogeland

Doorbraak Jolien de Boer - Gemeente Het Hogeland

Zo thuis mogelijk. Soms zijn er situaties waarin er geen oplossing lijkt te zijn.

Lees verder
Cloud Cuddle

Cloud Cuddle

Een Cloud Cuddle zorgt ervoor dat deze moeder de zorg voor haar dochter vol kan houden.

Lees verder